800 anys del pessebre de sant Francesc

Knicke R. Bocker

Enguany, es rememora el 800 aniversari de l’esdeveniment que la tradició considera l’origen del pessebre: la nit de Nadal de l’any 1223 sant Francesc d’Assís va fer una representació vivent del naixement de Jesús en una cova del petit municipi italià de Greccio (província de Rieti, regió de Laci). Per a recordar aquest fet, se celebren una gran quantitat d’activitats culturals arreu del món.

A Catalunya, el comitè organitzador de la commemoració, format per l’Ajuntament de Barcelona, l’Arquebisbat de Barcelona, les associacions de pessebristes de Barcelona i de Ciutat Vella, la Catedral de Barcelona, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, la Federació Catalana de Pessebristes, els Franciscans Caputxins de Catalunya i Balears i la Universalis Foederatio Praesepistica (Federació Internacional de Pessebristes), va fer una crida a la societat per a omplir un programa d’actes culturals relacionats amb els 800 anys del pessebre.

Un dels actes principals que s’han preparat és la XIX Biennal del Pessebre Català, organitzada per la Federació Catalana de Pessebristes i les associacions de pessebristes de Barcelona i de Ciutat Vella. La Biennal aplega una trentena de pessebres de les associacions de pessebristes catalanes. Es pot visitar al Reial Centre Artístic de Barcelona (carrer dels Arcs, núm. 5) fins el 14 de gener de 2024.

A la capital catalana es poden veure, a més a més, les següents mostres pessebristes: Greccio, Barcelona, patrimoni cultural internacional al Museu d’Història de Barcelona (plaça del Rei); Pessebrisme català, art i tradició i Pessebrisme i patrimoni, les figures de pessebre, ambdues a la Casa dels Entremesos; Pessebre tradicional de Barcelona al Museu Marès i l‘Exposició social de l’Associació de Pessebristes de Barcelona al Palau Mercader (carrer de Lledó). Finalment, associacions de pessebristes d’arreu del país s’han adherit a la commemoració d’aquests 800 anys. La Federació Catalana de Pessebristes ha previst que es muntin un total de 125 exposicions a Catalunya i Balears.

Deixa un comentari