Història

Els pessebristes locals i l’Agrupació de Balls Populars de Sitges van viure vides paral·leles fins el 1991. D’una banda, els primers formaven part de l’Associació d’Antics Alumnes i Amics de l’Escola Pia. De l’altra, l’Agrupació de Balls Populars va iniciar l’activitat pessebrística el 1986 amb la realització d’un pessebre al Palau del Rei Moro. L’any següent, l’Agrupació va repetir l’experiència amb l’exposició d’una colla de diorames inaugurada després de la Missa del Gall. De llavors ençà, aquest acte es continua fent i es remulla amb coca i malvasia.

“Sant sopar”, de Josep Ramon Parés

L’any 1988 hi va haver un primer contacte entre els dos col·lectius, ja que els pessebristes Francesc Sales i Antoni Cloquell van confeccionar un pessebre al Palau del Rei Moro. Fou el 1989 quan el Grup Pessebrista de Sitges va organitzar la primera exposició al Palau, amb el format que coneixem avui. Aquell any, va significar, doncs, l’entrada del Grup Pessebrista dins l’Agrupació.

Un cop consolidada l’exposició de diorames, el pessebristes van organitzar-se com a grup i constituïren una secció dins l’entitat. El primer president fou Francesc Sales.

El 1992, a part de l’exposició de diorames, van constituir un concurs de pessebres (recollint el costum de l’Associació d’Antics Alumnes i Amics de l’Escola Pia). Es va establir el dia de Sant Esteve per a la visita dels pessebres participants. Els guanyadors de les dues categories del concurs reben un grup de figures de pessebre. La resta de participants són obsequiats amb una figura de pessebre, triada per ells mateixos.

Des d’aquell any, el Grup Pessebrista organitza les seves activitats al Palau del Rei Moro.

Si voleu saber més coses sobre la nostra història podeu llegir clicant aquí l’article publicat al número 49 de La Xermada: revista municipal de cultura popular de Sitges (2017).

Guardar

Guardar

Guardar

Guardar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s